sapfw

Η Σαπφώ Γεωργιάδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι αγιογράφος και Instructor ολιστικής. Πίνοντας τον καφέ μας, συζητήσαμε για τη δουλειά της και την προσωπική της φιλοσοφία για τη δημιουργικότητα. Ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέρουσα αυτή τη συζήτηση και να σας δώσει ερεθίσματα για περισσότερη σκέψη, ή ακόμα καλύτερα, για περισσότερη πράξη.

Από πάντα ήσουν δημιουργικός άνθρωπος;

Από μικρό παιδί με θυμάμαι να ζωγραφίζω ή να μαστορεύω χαλασμένα μου παιχνίδια με κόλλες, χαρτονάκια, οδοντογλυφίδες, έφτιαχνα βάσεις για γλαστρούλες με σχοινιά, ζωγράφιζα κεραμικά και ξύλα, έφτιαχνα κοσμήματα με πετρούλες που ζωγράφιζα…. γενικά πιανόμουν με πολλά! Έχω όμως και πολύ καλλιτεχνική φύση στο σπίτι. Τον μπαμπά!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα…

Ξεκίνησα να δουλεύω πριν πολλά χρόνια σε μια πολυεθνική, πολύ πίεση, σπίτι- δουλειά, δουλειά-σπίτι! Έψαξα να βρω μια δημιουργική διέξοδο οπότε ξεκίνησα να πηγαίνω τα απογεύματα σε διάφορες σχολές. Γραμμικό σχέδιο, κάρβουνο, κόσμημα, αγγειοπλαστική, σχέδιο αγιογραφίας και στο τέλος κατέληξα στην αγιογραφία.

Αγάπη με τη πρώτη ματιά;

Ναι! Πραγματικά ήταν έτσι, ο τρόπος που δημιουργείς μια βυζαντινή εικόνα είναι τόσο ιδιαίτερος που αυτή η αίσθηση με κράτησε εκεί.

Το είδες επαγγελματικά εξ αρχής;

Όχι, έμεινα δίπλα στον Κώστα Γεωργιάδη 6 χρόνια όπου δουλέψαμε βυζαντινή φορητή εικόνα, τοιχογραφίες και συντήρηση βυζαντινών εικόνων. Το επαγγελματικό ήρθε από μόνο του όταν κάποια άτομα στη πολυεθνική που δούλευα ακόμα, μου ζήτησαν να τους φτιάξω κάποιες εικόνες.

Κώστας Γεωργιάδης; Ο πατέρας σου;

Όχι! Χαχαχαχαχαχ ο δάσκαλος μου. Παρ όλα αυτά, ο Κοσμάς Γεωργιάδης, εξίσου άρτιος αγιογράφος, είναι ο πατέρας μου. Με βοήθησε άλλωστε πολύ και αυτός σε όλα τα βήματα. Δυστυχώς μετά από κάποια χρόνια χάσαμε το δάσκαλο μου, οπότε ο πατέρας μου πήρε το ρόλο του.

Πως εξελίχθηκε όλο αυτό και περίπου για ποια χρονολογία μιλάμε;

Ήταν τη περίοδο 94-2002. Στη πολυεθνική παρέμεινα για 16 χρόνια όπου παράλληλα δούλευα και την αγιογραφία, από στόμα σε στόμα διαδόθηκε η δουλειά μου και ο τρόπος που δουλεύω, άρχισαν οι παραγγελίες και έφτιαξα σιγά σιγά ένα μικρό στούντιο στο σπίτι. Το να κάνω δύο δουλειές με τσάκισε σωματικά… 8 ώρες υπολογιστή, 5 ώρες αγιογραφίας με κακή στάση σώματος έκαναν τους πόνους της πλάτης τόσο φρικτούς ώστε να με ξυπνάνε τα βράδια.

Και κάπως έτσι ήρθε και η ολιστική;

Ναι, η μητέρα μου ήταν αυτή που μου πρότεινε να αρχίσω μαζί της μαθήματα ολιστικής γυμναστικής στο στούντιο που επισκεπτόταν. Το έκανα και άρχισα να βλέπω αποτελέσματα στο σώμα μου, να νιώθω καλύτερα και όλο αυτό να με ενδιαφέρει όλο και πιο πολύ. Έτσι μια μέρα μετά το μάθημα, μίλησα στη δασκάλα και της είπα ότι αυτή η μέθοδος γυμναστικής με ενδιαφέρει πολύ και θα ήθελα να μάθω και εγώ όσα πιο πολλά μπορώ. Με αποθάρρυνε λέγοντας μου ότι πρέπει να ξέρω καλά γαλλικά και να έχω πτυχίο γυμναστικής ακαδημίας. Απογοητεύτηκα… μετά από ένα χρόνο με κάλεσε στο γραφείο της λέγοντας μου ότι αυτό το έκανε για να έχει χρόνο να με παρακολουθήσει. Η εξέλιξη μου ήταν τόσο γρήγορη που πλέον οι ίδιες κοπέλες που κάναμε μαζί μάθημα τη ρωτούσαν γιατί δε με κάνει δασκάλα. Μου εξήγησε ότι αυτή τη μέθοδο την έχει φέρει μια κυρία από τη Γαλλία και ότι μόνο αυτή μπορεί να με εκπαιδεύσει. Εγώ δέχτηκα αμέσως και έτσι μου έδωσε αυτή την επαφή. Όλα αυτά παράλληλα με τις δύο άλλες εργασίες… χαχαχα

Ωραία ιστορία! Και μετά;

Επισκέφτηκα τη δασκάλα όπου έμεινα 2 χρόνια δίπλα της για να δει αν όντως μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη. Όταν αποφάσισε ότι μπορώ, άρχισε και η εκπαίδευση μου για τα δυο επόμενα χρόνια.

Δηλαδή το πρωί δουλειά, το μεσημέρι κάθε μέρα με δυο δασκάλες μαθήματα και το απόγευμα-βράδυ αγιογραφία;

Ναι! Ήταν κουραστικό! Πολύ εποικοδομητικό παρόλα αυτά. Το σώμα μου με ευγνωμονούσε και η διάθεση μου να ζωγραφίζω ήταν στα ύψη! Τίποτα δεν ήταν επώδυνο.

Αυτό πότε το είδες επαγγελματικά και ποιες ήταν οι κινήσεις σου;

Η δασκάλα μου με πέρασε γενεές 14 μέχρι να τελειώσει η εκπαίδευση! Δε πρόλαβα να το δω επαγγελματικά για πολύ καιρό!

Δύσκολη;

Είχε 3 στάδια, θεωρία, πρακτική και το δυσκολότερο το να με τσεκάρει στο να κάνω μάθημα στους υπόλοιπους δασκάλους! Ευτυχώς χρειάστηκε να τους κάνω μόνο τα 3 βασικά μαθήματα και αμέσως μου δώσανε την άδεια να μπορώ να διδάξω. Έτσι από το Σεπτέμβριο του 2001 ξεκίνησα να διδάσκω ολιστική. Δυστυχώς η αγιογραφία έμεινε στην άκρη γιατί το Γενάρη του 2001 γέννησα τη πρώτη μου κόρη οπότε όλα αυτά ήταν αδύνατο να γίνουν παράλληλα.

Στο σήμερα;

Στο σήμερα έχω πλέον δύο κόρες χαχαχαχα, διδάσκω ακόμα ολιστική και έχω αρχίσει να αγιογραφώ ξανά αφού τα παιδάκια μου μεγάλωσαν, καθότι τα μεγαλώνω και μόνη μου.

Τελικά… τι είναι ολιστική; Το ακούω συχνά τελευταία

Είναι μια μέθοδος η οποία με απλές κινήσεις βάζει σε ισορροπία την αναπνοή , το μυϊκό τόνο και το κέντρο βάρους του σώματος. Είναι πιο πολύ τρόπος ζωής παρά γυμναστική. Μαθαίνεις να ακούς και να συμπεριφέρεσαι στο σώμα σου. Μου φτιάχνει τη διάθεση που βλέπω τα σώματα των μαθητών μου να αλλάζουν μέρα με τη μέρα, με κάνει να το αγαπώ όλο και πιο πολύ!

Οι μορφές της δημιουργίας που αποφάσισες να ασχοληθείς τι σου έδωσαν;

Η χαρά της δημιουργίας είναι κάτι μαγικό, δε ξέρω αν μπορώ να το πω με λόγια, το να φτιάχνεις κάτι όμορφο που οι άλλοι το βλέπουν και σε ενθαρρύνουν να συνεχίσεις είναι ευφορία, ανάταση ψυχής. Σας έχει τύχει ποτέ να έρχονται άνθρωποι και να σας ευχαριστούν που υπάρχετε στη ζωή τους; Δε το περιγράφεις με λόγια… και ναι αυτό μου το είπε γυναίκα που αγιογραφώ γι αυτήν. Όχι μαθήτρια ολιστικής χαχαχ…

Μια ευχή για τους δημιουργούς-οικοτέχνες που μόλις τελείωσαν την ανάγνωση αυτής της υπέροχης ιστορίας;

Το να δημιουργείς γεμίζει τη ψυχή… μη σταματάτε ποτέ. Έμπνευση!

Εγγραφείτε να μαθαίνετε νέα μας